ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΒΥΤΙΝΑ – ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ – ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

Στίς 13 Μαΐου 2018 η Αδελφότητα Κονιακιωτών Δωρίδος διοργανώνει εκδρομή στην Βυτίνα – Δημητσάνα – Στεμνίτσα 
Τιμή εἰσιτηρίου ποῦλμαν 15 εὐρώ κατά ἄτομο.

Τό πούλμαν θά ξεκινήσει στίς 7.30 π.μ. ἀπό τόν σταθμό ΜΕΤΡΟ Αἰγάλεω, ἔξοδος Ἐσταυρωμένου.

Παρακαλοῦμε νά μᾶς ἐνημερώσετε μέχρι τίς 5 Μαΐου 2018.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:

Γαρυφαλλιά Μπούτσικου
Τηλ.2105743611, Κιν.6948386864
Λιάπης Ἀπόστολος
τηλ. 210 9881 642 • κιν. 6973429639
Χολέβας Δημήτριος
τηλ. 210 4941681• κιν. 6973599416

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ..

Θα αναχωρήσουμε για το Μαίναλο το βουνό του θεού Πάνα και θα απολαύσουμε ειδυλλιακές εικόνες από παρθένα και αρχέγονα τοπία σε ιστορικές διαδρομές δεκάδων αιώνων. Αρχικά θα επισκεφτούμε τη Βυτίνα η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.033μ. σε μια κοιλάδα στους πρόποδες του Μαινάλου. Έχει χαρακτηριστεί ως το «στολίδι του Μαινάλου». Εκεί θα απολαύσουμε τον πρωινό μας καφέ με φόντο την πλατεία με την παλιά εκκλησία, τα γραφικά της σοκάκια και τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια της, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των οποίων δεσπόζει το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής.

Θα συνεχίσουμε για την Δημητσάνα την Κυρά της Αρκαδίας που σε ταξιδεύει στον χρόνο. Θα δούμε την βιβλιοθήκη που λειτουργεί από το 1764, θα επισκεφθούμε το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας το οποίο στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο σπίτι του Γρηγορίου του Ε΄, καθώς και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, όπου θα θαυμάσουμε το σπίτι του μυλωνά, τη νεροτριβή, τον μπαρουτόμυλο, το ρακοκάζανο και το βυρσοδεψείο. Έπειτα θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για γεύμα σε τοπική ταβέρνα της περιοχής.

Επόμενη στάση στην Στεμνίτσα με τους πιο φημισμένους μεταλλοτεχνίτες της Ελλάδος, μια παραδοσιακή συντεχνία που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Θα περπατήσουμε στα πλακόστρωτα δρομάκια, θα δούμε το καμπαναριό – ωρολογοστάσιο στην κεντρική πλατεία, που χτίστηκε από Τηνιακό μαρμαρά το 1877 και τον Ναό του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα, ψώνια και καφέ. Από εκεί παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Άφιξη στην Αθήνα και τέλος εκδρομής.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ..
Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.
ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ;
Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία. 
Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή.
Έξω από τον μύλο θα δούμε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα.
Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων. 
Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορούμε να δούμε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ..
Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ρίξουν σπόρους καλαμποκιού στη σκαφίδα του αλευρόμυλου και να παρακολουθήσουν πώς ο καρπός αλέθεται από τις μυλόπετρες και πέφτει στην αλευροδόχη. Μπορούν, επίσης, να παρακολουθήσουν τη ρυθμική κίνηση του μπαρουτόμυλου. Ακόμα, χάρη στις ενδιαφέρουσες οπτικοακουστικές παραγωγές, μαθαίνουν πώς εκατοντάδες εργαστήρια λειτουργούσαν με τη δύναμη του νερού στην κοιλάδα του Λούσιου ποταμού.

ΜΕ ΤΙΜΗ: ΤΟ Δ.Σ.