Οίνος
Δωρικός απο τον Κονιάκο
τηλ. 6948376624
ak******@gm***.com
Βρισκόμαστε στις ανατολικές πλαγιές Των Βαρδουσίων ορέων, σε υψόμετρο 800 μέτρων, κοντά στο νότιο άκρο του βουνού. Η περιοχή φαίνεται να κατοικείται από τα αρχαία χρόνια , καθόσον οριοθετείται στις παρυφές της Δρυοπίδος, κοιτίδας των Δωριέων. Δάσος πυκνό Το Των δρυών ΚΑΙ ελάτων περιορίστηκε Από ΤΟΝ Ανθρώπινο παράγοντα ΜΕ ΤΗΝ πάροδο τ ων ΕΤΩΝ ΓΙΑ τις αναγκαίες Καλλιέργειες, οπότε και εμφανίστηκαν τα πρώτα αμπέλια. «Μαυρούδια» τα έλεγαν οι παλαιότεροι, μια παραλλαγή του Αγιωργίτικου Νεμέας, «κοκκινάρες» (ποικιλία ροδίτη με έντονο ρουμπινί χρώμα) και «γκουσμάδια» (το γνωστό ως Αραχωβίτικο), όλες οινοποιήσιμες ποικιλίες της ευλογημένης ελληνικής γης. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, ο αμπελώνας του χωριού Κονιάκος Δωρίδος ήταν σε πλήρη άνθηση . Από τότε όμως μέχρι το 2000, ακολούθησε τη μοίρα όλης της ορεινής υπαίθρου, με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται σήμερα ελάχιστα αμπελοτεμάχια.
Λόγω της αγάπης μας προς τον τόπο και με σκοπό να διασώσουμε ποικιλίες οιναμπέλου αμιγώς ελληνικές , από το 1998 ανασυστήσαμε και καλλιεργούμε βιολογικά λίγα στρέμματα με γκουσμάδι, μαυρούδι, κοκκινάρα και ασπρούδα. Η φιλοδοξία μας είναι να παράγουμε ένα προϊόν με οικολογικό τρόπο σ ‘ένα περιβάλλον παρθένο (ακόμη) από περιβαντολογικές μολύνσεις, από ξεχασμένες (λόγω μικρής στρεμματικής απόδοσης) ελληνικές ποικιλίες, το οποίο κάθε χρονιά θα περιβάλλουμε με ξεχωριστή φροντίδα .
Βιοκαλλιεργούμε με πιστοποίηση του οργανισμού ΔΗΩ από το 1998.
Οινοποιούμε κάθε χρονιά μικρό αριθμό φιαλών. Κάνουμε ερυθρά οινοποίηση χρησιμοποιώντας τη μακραίωνη τοπική εμπειρία, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές θερμοκρασίες ζύμωσης, το μικροκλίμα της περιοχής στην ωρίμανση και συγκομιδή και τα υλικά της φύσης . Το κρασί μας, πριν εμφιαλωθεί, παραμένει για έξι τουλάχιστον μήνες σε δρύινα βαρέλια για τον εμπλουτισμό του με τανίνες και αρώματα του ξύλου και στη συνέχεια εμφιαλώνεται και ωριμάζει στο μπουκάλι προκειμένου να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του .
Γιώργος Ι. Μπαλατσούρας