Η Αδελφότητα Κονιακιωτών Δωρίδος ΄΄Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ΄΄ με ευκαιρία την επέτειο της 25ης Μαρτίου που συμπίπτει με την συμπλήρωση 200 ετών από την εθνική μας παλιγγενεσία του 1821, τιμά όλους εκείνους που συμμετείχαν στον αγώνα για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Όπως γράφει ο επίτιμος Πρόεδρός μας κ. Κων/νος Ι. Μάρκος “Όλοι οι τόποι της πατρίδας μας, όλες οι πόλεις και τα χωριά της, τα βουνά και τα λαγκάδια της έχουν κάτι να μας πουν, κάτι να μας ιστορήσουν από το μεγάλο ξεσηκωμό του 1821, γιατί έδωσαν το παρόν τους στο ύψιστο εκείνο ιστορικό γεγονός του έθνους μας. Ανήκει, λοιπόν, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης κάποιο μερίδιο δόξας και τιμής, άσχετα αν η συμμετοχή υπήρξε μικρή ή μεγάλη.

Όλα τα γεγονότα και τα μικρά και τα μεγάλα έχουν την αξία τους και όλα μαζί συνθέτουν τον ιερό πανεθνικό αγώνα του 1821.‘Ετσι, και η δική μας γωνιά, ο τόπος μας, το χωριό μας έχει τη δική του συμμετοχή στην επανάσταση του 1821 και μερίδιο στη δόξα. Κουρνιασμένο εκεί ψηλά στα Βαρδούσια, ανεμοδαρμένο απ’ τούς βοριάδες και τα δρολάπια, προσήλιο και σκληροτράχηλο, ανέμισε τη γκλίτσα, την κάπα και τη φουστανέλα του με τους ευθυτενείς και ρωμαλέους στην ψυχή και στο σώμα τσελιγκάδες του. Σε ειρηνικούς καιρούς, δεν έμεινε ούτε τώρα μένει αμέτοχο στην πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου μας και έχει δώσει δυναμικά το παρόν στους εθνικούς μας αγώνες.

Υπό την σκέπη του Αι Γιώργη, του προστάτη των απανταχού Κονιακιωτών, τα τέκνα του Κονιάκου πολέμησαν και γύρισαν. Αποτελεί, λοιπόν, χρέος μας να τιμήσουμε και μείς και να στρέψουμε τη σκέψη μας, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες που ο Ελληνισμός θα τιμήσει τα 200 χρόνια από τον ιερό αγώνα του ‘21, προς όλους εκείνους τους συγχωριανούς μας, γνωστούς και αγνώστους, που σήκωσαν τό γιαταγάνι και το καρυοφύλλι και ρίχτηκαν μαζί με τούς άλλους Έλληνες στη φωτιά του πολέμου”.

Η Αδελφότητα Κονιακιωτών Δωρίδος ΄΄Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ΄΄ ποτέ δεν έχει ξεχάσει τους αγώνες του Ελληνισμού και το δείχνει μέσα από τις εκδηλώσεις που συνεχώς διοργανώνει, με τα τραγούδια της, τους χορούς της, τα χορευτικά της, τα δρώμενα της ( Αρματολός και Κλέφτης, Τα σταυραδέρφια), με το Επετειακό Ημερολόγιο της εις μνήμην αγωνιστών Κονιακιωτών στην Επανάσταση του 1821 και με την ανακατασκευή του Μνημείου Ηρώων στην Πλατεία του χωριού μας .

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΖΉΤΩ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας

Δημήτριος Χ. Χολέβας Πρόεδρος
Παγώνα Παν. Μπαλατσούρα Γεν. Γραμματέας
Αργυρώ Σπ. Χολέβα Ταμίας
Αικατερίνη Μιχ. Δακουτρού Α Άντιπρόεδρος
Λάμπρος Ν. Μάρκος Β΄Αντιπρόεδρος
Δημήτριος Ηλία Κολοβός Μέλος
Απόστολος Κυρ. Λιάπης Μέλος
Κωνσταντίνος Ι. Λιάπης Μέλος
Δημήτριος Στ. Λύκος
Μέλος Ιωάννης Απ. Μίχος Μέλος
Γεώργιος Ιωαν. Μπαλατσούρας Μέλος